NATUURRAMPEN NADER VERKLAARD - OVERSTROMINGEN

Overstromingen kunnen huizen, levens en hele gemeenschappen wegspoelen. In het zuiden van Afrika heeft in maart de cycloon Idai voor zo’n enorme overstroming gezorgd, dat er in Malawi, Zimbabwe en Mozambique duizenden families zonder bezittingen en dak boven hun hoofd de stilte na de storm over zich heen moeten laten komen.

Overstromingen vallen onder de meest voorkomende en meest schadelijke rampen.

Misschien niet zo spectaculair, maar net zo gewelddadig als orkanen, tsunamis en aardbevingen; overstromingen zorgen voor enorme financiële schade en ook voor enorm veel dode mensen en dieren.

Met waarschijnlijk meer dan een miljoen slachtoffers was de ramp in China in 1931 de dodelijkste van de twintigste eeuw, maar in Nederland ging het tijdens de Watersnoodramp in 1953 natuurlijk ook heel erg mis, zoek daarvan maar eens beelden op internet. Destijds kwam de hele wereld ons te hulp, en dat konden we best gebruiken…

Overstromingen laten een lang en langdurig spoor van narigheid na. Geen dak boven je hoofd, geen electriciteit, kapotte rioleringen… Daarbij raakt drinkwater (als dat er sowieso nog is) vaak besmet met uiterst besmettelijke ziektes als malaria en cholera en bacteriën die voor diarree en uitdroging zorgen.

Op dit moment zijn er in Zuid-Afrika duizenden families dakloos door de overstromingen verzoorzaakt door Cycloon Idai. Ontdek  meer.

HUIZEN COMPLEET WEGGESPOELD


“Er was zoveel regen dat er modderstromen ontstonden aan beide kanten van ons huis. Even later werd het huis gewoon weggespoeld.

Gelukkig konden we nog net wegkomen, met op iedere schouder een kind en het water tot aan mijn nek. Ik dacht dat we zouden verdrinken, maar we zijn gelukkig veilig weggekomen. Alleen hebben we niks meer om naar terug te gaan.”

Met jouw hulp kunnen we Petro’s familie helpen hun huis en hun leven weer op te bouwen.

Bekijk meer foto’s van Malawi en zie hoe families hun doorzettingsvermogen en grote veerkracht tonen.

DE VERWOESTENDE IMPACT VAN OVERSTROMINGEN


Overstromingen kunnen extreem veel schade aanrichten en vaak ook mensenlevens nemen.

Snelstromend water heeft enorme krachten. Auto’s, huizen, bruggen, niets is veilig als er een grote modderstroom langskomt.

Als een overstroming voorbij is en het water zakt, blijft er vaak een enorme ravage over, want ook de inhoud van tanks van pompstations en alle schoonmaakmiddelen en andere troep die iedereen in zijn kelder heeft, komen in het water terecht.

Water uit rivieren is dan niet meer drinkbaar, want daar zijn de riolen in schoongespoeld…

En dan zijn er nog de kapotte wegen, de vernielde electriciteitsleidingen en ga zo maar door.

Vaak zijn hele gebieden over land niet bereikbaar, hebben ze geen drinkwater en is het met de communicatiemogelijkheden slecht gesteld. Waar begin je dan met hulp te bieden?!

 

Overstromingen kunnen ziektes verspreiden.

Als een overstroming voorbij is, het water stil blijft staan en langzaam gaat zakken, komen er muggen en andere insekten eitjes in leggen. Dat zorgt weer voor de verspreiding van ziektes, vooral in de warme landen. Veel van die ziektes kunnen dodelijke gevolgen hebben als er niet gauw medicijnen en medische hulp komen.

In Malawi, Zimbabwe en Mozambique ondervinden ze nu, in de weken na de ramp, aan den lijve al die gevolgen van de grootste weer-gerelateerde ramp die ooit het zuidelijk halfrond heeft getroffen. Kapotte wegen, kapotte bruggen, kapotte huizen, kapotte scholen, kapotte ziekenhuizen, kapotte riolen, kapotte energievoorzieningen en ga zo maar door. En daarbij nog de ziektes die op de loer liggen. Help ons ze te helpen!

 

Waardoor ontstaan overstromingen?


90% Van alle natuurrampen hebben met water te maken.

ShelterBox onderneemt actie in Malawi, de gevolgen van een heftige overstroming in 2015.

Een overstroming doet zich voor als op bepaalde plekken het waterniveau sneller stijgt dan de grond het kan verwerken. Vaak is dit niet te voorspellen.

Zware regenval, stijgende zeeniveaus, smeltende sneeuw en zelfs tsunami’s en orkanen kunnen plotseling overstromingen veroorzaken. In het zuiden van Afrika heeft de cycloon Idai op 14 maart van dit jaar met stortregens en windsnelheden van meer dan 150 kilometer per uur toegeslagen. Voor die tijd had het al weken stevig geregend na een lange periode van droogte, waardoor er al flinke overstromingen waren sinds begin maart. De impact van de tornado kwam daar nog eens overheen…

ShelterBox ging naar Malawi, nadat we er al eens geweest waren na zware overstromingen in 2015.

 

UITDAGINGEN IN HET BIJSTAAN VAN FAMILIES

IN MALAWI RAAKTEN COMPLETE DORPEN GEÏSOLEERD. DE TOTALE COMMUNICATIE VIEL WEG EN VELE GEBIEDEN RAAKTE OVERSTROOMD DOOR AANHOUDENDE STORM. ZELFS LANG NADAT HET NOODLOT TOESLOEG. ZO'N 3 MILJOEN MENSEN IN MALAWI, ZIMBABWE EN MOZAMBIQUE WAREN GETROFFEN.

FOTO: ShelterBox in Malawi, 2015.

?modestbranding=1&rel=0&controls=0&showinfo=0&wmode=transparent" frameborder="0" allowfullscreen="">

Ons team ondersteunt families in Malawi nadat Cycloon Idai delen van het Zuid-Afrikaanse Mozambique, Malawi en Zimbabwe heeft verwoest.

ShelterBox biedt hulp aan families in het land en werkt met de Rotary, Habitat for Humanity en de World Food Programme samen om essentiële hulpgoederen te kunnen leveren.

Denk aan goederen als ShelterKits, muskietennetten en waterfilters.