HET LEVEN NA CYCLOON IDAI IN BEELD

Families in Malawi hebben gezien hoe hun huis werd meegesloeurd door de overstroming die werd veroorzaakt door de tornado; ze wonen nu in tijdelijke 'shelters'.

ShelterBox biedt nu hulp in Malawi aan families die alles kwijt zijn.

Zelf zijn de mensen in Malawi natuurlijk ook al aan de slag gegaan, met bruikbare delen uit de puinresten van hun huizen. Ze zitten niet bij de pakken neer, maar vertonen een veerkracht die je met je ogen doet knipperen. Ze moeten ook wel en het gaat ze lukken!

We hebben verschillende dorpen en kampen bezocht in het Chikwawa district in het zuiden van Malawi. Een van de dorpen was veranderd in een moeras van platgeslagen huizen, half begraven in de enorme hoeveelheid blubber. De bevolking had geen andere keus dan te vertrekken.

Ook hun vee heeft de cycloon niet overleefd. Niet alleen triest voor de dieren zelf, maar ook voor de vele boeren in het dorp, die nu geen trek- en lastdieren meer hebben en geen melk en vlees meer om te verkopen.

We gaan de mensen hier voorzien van ShelterKits, want in de tot stilstand gekomen modderstroom zijn er toch al weer families bezig een dak boven hun hoofden te bouwen. Met de Kits kunnen ze hun onderkomens beter en sterker maken, zodat ze meer bescherming bieden tegen zon, hitte, wind en regen. Wat een moedige mensen!

We spraken met enkele mensen in Malawi.

 

Het verhaal van Grace


Ik raakte in paniek toen het water kwam, want het kwam zo snel dat ik niet eens meer wat spullen kon pakken die me dierbaar waren. Alles was in een mum van tijd verzwolgen en ik was alles kwijt. We moesten zelfs in bomen klimmen om aan het water te ontsnappen, en aan de krokodillen die erin rondzwommen… Ik was echt doodsbang.

BEELDEN VAN DE VERWOESTING